• Bemutatkozás

  Csermelyné Brunner Mónika

  Csermelyné Brunner Mónika

  Kereszt szemes hímzéssel

  készülő egyedi ajándékok

  A hímzés szinte egyidős az emberiséggel, már az ókorban is használták, természetesen egyre fejlettebb technikát alkalmazták, egyre több öltésváltozatot találtak ki és így alakult ki a keresztszemes hímzés is.

  A keresztszemes hímzés lényege,

  hogy a hímezendő anyagon a fonalak kereszt  „ x ” formában vannak öltve.

  Régen még csak az egyházi és királyi családok ruháin jelentek meg a hímzések, majd egyre inkább kezdett a mindennapi életben, az egyszerűbb emberek használati  tárgyain is megjelenni, a terítőkön, ágyneműkön, takarókon és ruhákon.  Ekkor még nem dekorációként szolgált a hímzés.

  A XXI. században azonban ezek a kézzel készített keresztszemes hímzések inkább már csak dekorációként szolgálnak, hiszen a felgyorsult világunkban kevés idő marad arra, hogy egy ilyen időigényes, precíz munkát igénylő technikával díszítsük a mindennapi tárgyainkat. Talán épp ez az oka, hogy ismét egyre nagyobb igény merül fel a kézzel készített egyedi dísztárgyakra, melyek megőrizték több ezer év technológiáját, mégpedig a kézműves technológiát. Ez adja meg az egész munka szépségét és értékét számomra.

  Remélem, hogy a honlapon található termékeim segítenek egyedi ötleteket és személyre szóló ajándékokat, emlékeket megálmodni, melyeket szívesen megvalósítok elképzeléseiknek  megfelelően.

  Kellemes nézelődést kívánok.

   

  Györke-Szász Kata

  Györke-Szász Kata

  Az egyedi dizájn üvegékszereket

  barátnőm készíti.

  Az általa készített egyedi üvegékszerek is valódi remekművek. Minden darab különböző, hiszen az üvegékszerek is kézműves technikával készülnek.

  A dizájn üvegékszerek fusing technikával készülnek.

  A fusing technika az üvegek összeolvasztását jelenti.

  Első lépésként az összeolvasztandó üvegeket megfelelő méretűre kell vágni.Egy speciális olvasztó kemencébe helyezve az üveg 650-850 ºC fokon összeolvad, majd szépen, fokozatosan visszahűlve nyeri el végleges formáját.

  Az üvegek olvasztása során ügyelni kell hogy csak az egyforma olvadási együtthatóval rendelkező (kompatibilis) üvegeket lehet összepárosítani.